Vi lever i känslorna av våra tankar.

Först, några fakta.

#1) Någon typ av energi ger oss liv. Metafysikerna menar att det finns två storheter som vi inte kan förändra. Materia och energi. Vi är en del av den energin. En universell energi som ger oss livet. Jag kallar den Sinnet. Du kan kalla den precis vad du vill. Gud, Allah, Universum är några benämningar som hörts genom årtusendena.

#2) Vi tänker. Vi är tänkande varelser från födsel tills vi dör. Vad vi tänker är egentligen ointressant. Att vi tänker är en av kriterierna för att vi lever och det ska vi vara glada för att vi gör. Utan tankeverksamhet skulle vi ligga i en respirator. Vår kropp skulle överhuvudtaget inte fungera. Tanken skapar en känsla som är vår termostat på vad vi tänkt. Vi kan likna känslan vid skuggbilden som kroppen gör i solskenet. Den är lika exakt. 100 gånger av 100. Utan undantag.

#3) Sedan har vi vårt medvetande. Det som gör oss medvetna om våra tankar och gör dessa till vår verklighet. Ingen tanke är sann innan vi tror på den. Det är också här vår fria vilja kommer in. Det är här känslan blir viktig. En tumregel kan vara att känslor som ger ”dåliga vibbar” är en signal att undvika att tro på den. Det är här vi kan välja att tro eller förkasta tanken. Ett beslut taget i affekt, ilska, frustration, stress eller oro är aldrig bra. Att svara på det där mailet som du tyckte var kränkande eller idiotiskt är ett exempel på ett dåligt beslut. Lägg det i ”utkast” till senare och du tackar dig själv att du inte skickade iväg det. Avvakta och låt känslan svalna.

Jag vill likna vårt medvetande vid en hiss. När vi är i ”källarplanet” är medvetandet lågt. Ofta tror vi på allt vi tänker när vi befinner oss i ett lågt själsligt tillstånd. Vi har en låg självkänsla. Ju högre vi kommer desto mer ser vi av ”hela bilden”. Det som såg omöjligt ut nere i källaren har fått ett annat ljus och möjlighet. Vi ser lösningar vi missade där nere.

Det finns en sida till av medvetandet. När vi är högt uppe i tillståndet (hissen) kan vi också se hur tankarna skapas så att säga ”bakom kulisserna”. Inte bara hos oss själva utan också hos de som finns i vår omgivning. Vi kan se att de funegerar precis likadant och därför behöver vi aldrig ta något personligt. Vi vet att det är deras oskyldiga tankar som skapar deras upplevelse av livet.Vi kan se hur de också lider. Istället kan vi ge dem omtanke och kärlek och på så sätt avväpna situationen.

Många av oss går omkring och lider alldeles i onödan. Jag har gjort det. De allra flesta har gjort eller gör det, vill jag påstå. Vi har aldrig fått informationen att ”vi lever i känslorna av våra tankar”. Därför har vi levt i missuppfattningen att för att bli lycklig, må bra, vara omtyckta osv, ska vi prestera. Vi ska uppnå mål, få den där befodran, vara perfekta som föräldrar, partners, kamrater, you name it.

Lycka kan aldrig komma utifrån och vara beständig. Visst, vi kan känna en kortvarig lycka när vi tjänat de där pengarna vi satt upp som mål, kunnat köpa det där huset, bilen, båten eller andra prylar som kan imponera på någon. Den lyckan är aldrig beständig. Det kommer alltid något annat vi vill sträva efter. Fråga vem som helst inklusive dig själv och var ärlig. Brutalt ärlig.

Däremot är den lycka som kommer inifrån en beständig känsla. Se ett litet barn i ögonen, yngre än två år, och du ser ren och skär kärlek. Vi är födda så. Det är vårt naturliga tillstånd som vi alltid kan återkomma till och det enda som kan komma ivägen år våra egna tankar.

Ställ dig själv några frågor.

Tänk om det är så att det är aldrig omständigheten som påverkar oss?

Tänk om det är så att det vi själva som skapar upplevelsen av det som händer?

Kan det vara våra egna tankar som skapar upplevelsen?

Om det är så, hur kan vi i så fall hantera det?

Skulle vi själva kunna välja vilka tankar att tro på? Använda vår fria vilja t.ex.?

Hur skulle det kunna vara på något annat sätt?

Kan vi ha en medfödd inre kompass som alltid vet vad som är rätt för oss?

Hur skulle vi annars skapa våra upplevelser och som gäller i alla lägen för alla människor?

Tre Principer lika giltig som tyngdlagen. Tanke. Medvetande och Sinne.

Några tankar i en taxi en natt i Sundsvall.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: