Om att förstå Tankens natur.

En av de vanligaste berättelserna från människor som har fått en insikt om tankens natur är att de inte längre behöver meditera.

Många av dessa människor har tillbringat åratal med att praktisera daglig meditation. Nu känner de inget som helst behov av att praktisera meditation när de förstått tankens natur.

När vi i sanning förstår hur tanken fungerar börjar vi leva i ett ständigt tillstånd av meditation.

Vi skapar våra upplevelser av livet genom våra tankar. Det enklaste sättet att förstå hur vårt tänkande passar in i hur vi skapar vårt liv är att förklara de 3 Principerna.

De är det universella sinnet, en universell intelligens bakom allt liv. Det universella medvetandet, vår känslomässiga medvetande av livet och det är den universella tanken som är vår möjlighet att navigera i och uppleva livet.

Faktum är att våra tankar är konstruktioner som skapar vår verklighet. I huvudsak är varje tanke en illusion som vi använder för att skapa en förståelse av världen omkring oss. Varenda en av oss upplever en subjektiv verklighet som skapas av våra egna tankar. Det blir tydligast när två människor har vitt skilda upplevelse av samma händelse.

Liksom varje enskild cell på jorden har vi blivit begåvade med en medfödd visdom som guidar oss genom livet vad som än händer oss. Vi har också en medfödd hälsa som alltid är intakt och hel, vilken situation vi än står inför.

Eftersom vår upplevelse skapas av vad vi tänker, skapar alla tankar en känsla inom oss. Våra tankar är aldrig statiska eller stadiga. Våra tankar går upp och går ner och med dem följer våra känslor. Vi vet att det är så när vi återkallar minnet av en skräckfilm och kan känna samma känsla som när vi såg filmen. Samma sak när vi minns något som gör oss glada, vi kan t.ex. känna fjärilar i magen.

Vi kan aldrig kontrollera våra tankar, vi behöver bara bli medveten om att när vi känner hur vi åker ner i ett svart hål, har vi haft och har tankar med låg energi eller kvalité. När vi har dessa låga tankar känner vi oss obekväma, ängsliga eller nervösa. Hur vi än försöker tänka oss ur detta tillstånd genom att analysera tankarna eller att försöka förstå anledningen till känslorna kommer vi att skapa mer av likadana tankar som i sin tur skapar mer av samma känslor.

Vi löser inga problem genom att känna mer av upprördhet, ilska eller depression. När vi känner hur vi sjunker ner i ett lågt känslotillstånd, kan vi erkänna för oss själva att vi just då upplever tankar med låg energi och kvalité och istället för att engagera oss i dem kan vi vara bekväma i att låta dem flyga vidare.

Varje ny tanke är en möjlighet till en ny känsla. När vi tillåter våra tankar att flyta av dig själva, kan vi slappna av i vetskapen att våra tankar kommer att återgå till ett läge av klarhet och vi kommer att vara öppna för nya tankar och insikter om vad som än stör oss. När tankarna är tillförlitliga och trovärdiga, kommer våra tankar om vad som behöver lösas att skapa känslor av accepterande och frid. När vi tar beslut från tankar som skapar känslan av hälsa är vi i kontakt med vårt välmående.

Att förstå tankens natur tillåter oss att låta tankarna flyta utan att behöva praktisera att ”göra det”. ”Att Meditera” blir ett sätt att leva när vi en gång förstår att våra tankar är godtyckliga och att tankar flyter mellan låg och hög kvalité från den ena stunden till den andra. Vi behöver aldrig ägna nån speciell uppmärksamhet till de tankar som får oss att känna obehag och om vi har en fråga eller situation att lösa kan vi vänta till dess vi är i kontakt med vår hälsa och visdom innan vi tar itu med den.

När vi äntligen förstår hur tanken fungerar kan vi tillåta tankarna komma och gå. Vi kan använda känslorna som en guide till vilka tankar vi ska ta på allvar. När vår verklighetsuppfattning är på sned får vi panik och tappar all känsla för rim och reson. Vi tappar vår känsla av välmående. Att förstå att känslan är en termostat på vårt välmående ger oss möjligheten att avvakta till dess vi är lugnare och kan se situationen tydligare innan vi gör något förhastat.

Vi är födda som välmående varelser. När vi har den känslan av hälsa och visdom, är vi i rätt tillstånd att lyssna på våra tankar. Känner vi någon form av obehag eller stress vet vi att det är läge att släppa de tankarna som skapat den känslan. Vi kan göra det i trygg vetskap att det alltid kommer nya tankar och känslor så snart vi är tillbaks till vårt medfödda välmående. Vi behöver inte längre praktisera hur att leva i frid. Vi vet redan att vi gör det medfött.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: