Stress eller stressfri? #blogg100

En kamrat la ut den här artikeln och mina tankar gick igång. Näst intill amok och nu sticker jag ut hakan.
Stress finns bara i våra tankar. Stress är en illusion.

http://www.arbetarbladet.se/opinion/ledare/den-livsfarliga-stressen

Har du läst artikeln? Inte? Gör det först och kom tillbaks.
Den gängse uppfattningen som alla accepterar. Eller nästan alla. Not me.
När vi accepterar den synen accepterar vi också att vi är offer för omständigheterna. Det är bara det att det finns en märklig sak i ekvationen som fallerar.
Om omständigheten är orsaken till stress. Varför är några stressfri? Är de mindre vetande? Otillräkneliga? Inte alla hemma?  Nått är fel på dem. Eftersom de är stressfria när jag är stressad av ________ (fyll i önskad omständighet).
Det jag vill peka på är att det är fysiskt omöjligt att bli stressad av en yttre omständighet. Nå. Hur uppstår då stress? Om inte utifrån. Vad sägs om inifrån? Inifrån vaddå? Frågar ni. Stress är en känsla. Känslor skapas i våra tankar. Punkt. Så. Då var det fastslaget.
Rent fysiskt tar vi in allt som händer genom våra sinnen. Synen. Hörseln. Känseln. Lukten. Å så smaken.
Okej. Vilket är nästa steg i kedjan? Att bara se räcker inte. Ögat är i princip bara en lins som böjer ljuset. Skickar in det mot tappar och stavar bak i ögat. De blir till elektriska signaler som går vidare till hjärnan. Å där händer det magiska. Signalerna tolkas av våra tankar. När signalen är ofullständig fyller hjärnan på med det som den uppfattar saknas. Det är bla därför vi tar fel på personer. Vi tror vi ser någon vi känner och det visar sig vara en komplett främling när vi kommer närmare. Vi har blivit lurade av vår egen hjärna.
Så. Mina vänner. Var uppstår stress?
Jo. I våra tankar om det som händer omkring oss. Eller det vi tror ska hända. Hjärnan fyller på med något som vi bedömer sannolikt. Det har inte hänt. Ännu. Inte ens säkert att det kommer att hända. Snacka om att vara kreativ. In absurdum. Till ingen nytta.
Stress går bort. Tvärbort.
Tar vi det lugnt kommer det alltid en ny tanke som stämmer bättre. Vi har den kapaciteten inom oss. Från födsel och ohejdad vana. Det handlar om att lita på designen. Är du mogen för det?
Mitt liv har ändrats 180 grader. Det kan ditt också.
Ha en stressfri dag därute. Det ska jag ha.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: