Allt är en illusion. #blogg100

En illusion är en falsk uppfattning av verkligheten på grund av flertydiga sinnesintryck.

Sinnet (i samma betydelse som engelskans mind) är ett mer svårdefinierat begrepp. Alla vet ungefär vad det är, men olika vetenskaper och skilda religioner kan beskriva det på olika sätt. I vardagsspråket är sinnet ofta synonymt med tanken eller medvetandet och ibland även förnuftet, eller att sinnet utgörs av medveten upplevelse och intelligent tanke.

Sinnet använder sinnen som syn, hörsel, känsel, lukt och smak för att inhämta information

Syn är förmågan att förnimma elektromagnetisk strålning, ljus, inom vissa frekvensområden med ögat.

Ögat registrerar ljusnäthinnan och skickar signaler med synnerverna som passerar synnervskorsningen där synnerverna korsas. Nerverna går sedan vidare via laterala knäkroppen till syncentrum i bakre hjärnbarken där signalerna bearbetas.

Ovanstående är från Wikipedia.

Det som gäller för ögat gäller också för övriga sinnen. De förnimmelser som vi får omvandlas till elektriska signaler som går till olika delar av hjärnan för att berbetas och tolkas- Ögat i sig skapar ingen upplevelse. Den blir till när hjärnan och våra tankar gör sin tolkning. Samma med smak, hörsel, känsel och lukt. Vi har ett flter emellan förnimmelse och upplevelse som är vår kreativa förmåga att tänka.

Så. Innan vår upplevelse har kommit till vårt medvetande är det en illusion. Medvetandet gör upplevelsen till antingen något vi väljer att tro på eller att vi förkastar den som vi förkastar ett aprilskämt.

Det gör också att vi har möjlighet att skapa vilken verklighet som helst med en ny tanke om det som kommer genom våra sinnen. När det är skumt så ser vi ibland bara delar av verkligheten och vår hjärna fyller på med det som den ser som mest troligt. I vissa lägen tar vi till vår erfarenhet och kreativitet för att fylla ut tomrummet och det kan leda till de mest dråpliga effekter. Kattögon i en mörk öppen spis kan bli till gödande träbitar. En repstump i ett mörkt hörn blir en orm. En trädformation ute på en månbelyst äng blir en älg eller en björn. Någon vi ser på avstånd blir en vän vi ska träffa om en stund. Bara det att när vi kommer närmare är det någon helt okänd. Bara fantasin sätter gränser. Allt filtreras genom våra förmåga att tänka och där skapas upplevelsen.

Här kommer den goda nyheten.

Vi kan själva bestämma vilka upplevelser vi vill tro på. Det är just där illusionen blir sann först när vi väljer att tro på den. Aprilskämtet med flera.

Det öppnar upp en oändlig källa till möjliga upplevelser av samma förnimmelser.

Vi är ”Tänkaren” i våra liv. Ingen annan placerar upplevelserna i oss. Vi tar tillbaks kontrollen och kan sluta peka på förnimmelsen i form av chefen, vädret eller partnern som ansvariga för vår upplevelse.

För mig har det här betytt att livet har fått oändliga möjligheter. Det finns inget som är omöjligt. Annat än att jag tänker att det är omöjligt.

Ikväll siktar jag på att ha en sanlöst vacker upplevelse med min älskade Rinella. Vi ska går ner till Västra Hamnen i Malmö och se solen går ner.

Ha en sanslös upplevelse ni med. Ni bestämmer.

I kärlek.

❤ ❤ ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: